Bezárás

Zselici kerékpáros-turisztikai hálózat kialakítása és fejlesztése

kerékpár

A projekt címe: Zselici kerékpáros-turisztikai hálózat kialakítása és fejlesztése

Projekt azonosító: TOP-1.2.1-15-SO1-2016-00015

A projekt teljes költsége: 1.560.000.000 Ft

A támogatás összege: 1.560.000.000 Ft

Támogatási intenzitás 100 %

A projekt kezdete: 2017. 08. 01.

A projekt tényleges befejezése: 2023.12.30.

 

Projekt célja: A Zselici tájegység turisztikai attrakciót összekötő, lehetőség szerint a kaposvári meglévő kerékpárutakhoz csatlakozó, kerékpárút építése 8 település összefogásában és közigazgatási területén. A megépült útvonal mindkét végén kaposvári meglévő kerékpárúthoz csatlakozik, a teljes nyomvonal Szenna-Patca-Szilvásszentmárton-Bőszénfa-Simonfa-Zselickisfalud-Zselickislak településeket és az itt elhelyezkedő turisztikai attrakciókat érinti. A kerékpárút mentén 6 településen kerékpáros pihenő, ezen belül 2 községben szerviz és kölcsönző, 1 helyen szerviz is létesül. A kerékpárút építése során meglévő kerékpárutakra, vegyes forgalmi utakra és az erdőgazdaság üzemi útjaira alapozva több, mint 50 km jól kerékpározható, döntően csodálatos természeti környezetben, erdőben használható út létesült.

Jelen projekt a Simonfai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó települések összefogásaként került megvalósításra, 8 település és a Hivatal konzorciumi formában pályázott a "Zselicet" átívelő kerékpárút létrehozására. Ezzel elindulhat a "Bringázz a Zselicben" mozgalom, amely a tájegység főbb nevezetességeit kerékpárral teszi elérhetővé, összekötve Kaposvárral mindkét végén, egy új aktív turisztikai útvonalat létrehozva Somogy megyében.

Több turisztikai szereplő együttműködésén alapuló területileg komplex fejlesztést hoztunk létre, ezáltal térségileg integrált fejlesztés, rendelkezésre álló turisztikai források hatékony felhasználása, a turisztikai együttműködések szélesítése, turisztikai vonzerők hálózatosodása, a kisebb turisztikai potenciállal rendelkező települések vonzerői egységes tematika alá rendezése valósult meg.

Önállóan nem támogatható tevékenységként megvalósult eszközbeszerzés is, melyben kölcsönözhető kerékpárokat szereztünk be, valamint az attrakciók közvetlen környezetének parkosítás, információs táblák, pihenőhelyek, kerékpár parkolók, tárolók és támaszok fejlesztése is megtörtént.

Akadálymentesítés az épületek tekintetében mindenhol megtörtént. A sikeres megvalósításhoz elengedhetetlen a marketing tevékenység, így a fejlesztett turisztikai attrakció piacra viteléhez kapcsolódó üzleti marketingtevékenység, promóció, marketingkampány valósult meg, hiszen ezáltal tudjuk biztosítani a tervezett kihasználtságot és a turisták számának növelését a Zselici tájegységben. Energiahatékonysági intézkedések a pihenőhelyek környezetében megvalósult, a nyilvánosság biztosítása a kötelező tartalomnak megfelel.

A projekt eredményeként létrejött Zselici kerékpáros-turisztikai hálózat egy megközelítőleg 50 km-es kerékpározási lehetőséget kínáló körbejárható túraútvonal, amely a Zselici tájvédelmi körzet gyönyörű természeti értékein halad keresztül gyakori pihenőkkel, valamint kiépített magas színvonalú kerékpáros szolgáltatásokkal (kerékpár kölcsönzés, szerviz, mosó, tárolók, stb.). Az útvonalhoz mindemellett gazdag kulturális és ökoturisztikai attrakció kínálat kapcsolódik. A projekt kapcsolódik már létező attrakciókhoz, azokat fűzi fel egy hálózatra.

A fejlesztés jelentős turisztikai forgalommal rendelkező attrakciókat köt össze, pl. Patca Katica-tanya, Szenna Falumúzeum, Bőszénfai Szarvasfarm, a Zselici erdő turisztikai építményei (Ezüsthársas, Zselici Csillagpark, Kardosfai Kastély, kilátó, egyéb pihenőhelyek). Patca és Szenna Önkormányzata, mint konzorciumi partnerek, tagjai a helyi regisztrált TDM szervezetnek.

A projekt üzleti lehetőséget biztosít KKV-k számára, közvetlenül a kerékpáros pihenőhelyek üzemeltetése, közvetve a megnövekedett látogatószám pl. vendéglátó/szálláshelyeken történő kiszolgálása révén. A konzorcium emellett szakmai együttműködést valósít meg a turizmusban érintett szervezetekkel és a vállalkozásokkal.

A helyi TDM szervezettel egyeztetett részletes marketingstratégia készült.

A fejlesztéssel érintett település önkormányzatainak idegenforgalmi adóbevétele (IFA) eléri éves szinten az 1 millió forintot.

A támogatott létesítmények egész évben, legalább az év 270 napján nyitva fognak tartani. A főszezonban heti 5 napon, naponta min. 8 órában lesz a nyitvatartás, a szünnap nem esik majd szombatra, vasárnapra és ünnepnapra. Az attrakciók környezetében a parkolás, vízvételi lehetőség és szelektív hulladékgyűjtés megoldott. A kerékpáros-turisztikai útvonalhálózat fejlesztése turisztikai attrakciókhoz kapcsolódik, konzorcium tagjai vállalták a rájuk eső szakaszok karbantartását a fenntartási időszakban.