Bezárás

Agrárminisztérium pályázata - Zártkert fejlesztése Szilvásszentmártonban

agrárm.png

Szilvásszentmárton Község eredményessen pályázott az Agrárminisztérium pályázati felhíváshoz " a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastriktúrális hátterét biztosító fejlesztések támogatására" (ZP-1-2021)

Községünk a pályázattal 22.624.800 Ft támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitással.

A projekt befejezése. 2023. április 30.

A projekt sorásn megvalósult fejlesztések:

Szilvásszentmártonban 220 db zártkerti ingatlan található 45 ha területen. A megközelítésük eddig földúton volt lehetséges, aminek az állapota már a felújítást szorgalmazta. A zártkerti ingatlanokat fõleg gyümölcstermesztésre és hétvégi házaknak használják. Mivel zsák település vagyunk, így fontos a település életében a hétvégén kilátogatok száma és életvitelük. A fejlesztés kapcsán 2 célterület valósult meg. Az egyik a külterületen elhelyezkedõ zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló, kapcsolódó út, földút, valamint az útszakaszhoz kapcsolódó csapadékvíz elvezetését biztosító (nyílt, felszíni) csatornahálózat karbantartásához kapcsolódó fejlesztések voltak. A megvalósítás helyszíne Szilvásszentmárton 0242 hrsz. A vadháló építésének helyszíne Szilvásszentmárton hrsz 042. A vadháló kialakítása a támogatásból megvalósuló földútnak a folytatása, így komplex projektként valósul meg a támogatás. A projekt kapcsán együttműködtünk a Zselici Vadásztársasággal és figyelembe vettük a vadak kialakult útjait és a kerítés elemit úgy alakítottuk ki. A teljes fejlesztés 120 db zártkertet érintett.

Az Önkormányzat a pályázat keretén belül megvásárolta a Szilvásszentmárton zártkerti 217 hrsz-ú, szőlő, rét, szántó, kert művelési ágú 8438 m2 ingatlant, melyen a megvásárlás után terület és tereprendezést hajtottak végre, később pedig 100 db szilvafa csemete került telepítésre a fenntarthatóság érdekében.

Gazdálkodási eredményként elmondható, hogy a termelési feltételek javultak; a zártkertek megközelítése, mind a 150 bevont zártkertnél javult, ezzel többen fognak kijárni a településre. Szolgáltatási eredményként a végrehajtott infrastrukturális fejlesztések hatására többen gazdálkodnak a zártkerti területeken és így a településen élők bevétele is növekedhet. A település megítélése jobb lesz, hogy megközelíthetőek a zártkertek, valamint ezzel a már nem használt zártkertek eladása is pozitív irányba indulhat el, mivel Kaposvárról kijövők láthatják, hogy rendben vannak a porták és így nagyobb kedvel vásárolnak ingatlant a településen, amivel az önkormányzat bevétele is növekedhet. Jelen támogatásból kialakított földutat a közmunkásokkal fogjuk rendben tartani, így biztosítva a folyamatos állag megóvást és a pénzügyi fenntarthatóság minimális költségeit.

Herman-Otto-Intezet.webp