Bezárás

Belterületi vízrendezés Szilvásszentmárton Községben

 

Belterületi vízrendezés SZilvásszentmárton Községben

Kedvezményezett neve:               Szilvásszentmárton Község Önkormányzata

Projekt címe:                                Belterületi vízrendezés Szilvásszentmárton községben

Projekt azonosító:                        TOP-2.1.3-16-SO1-2021-00018

Elnyert támogatás:                       160.000.000 Ft

A projekt összköltsége:                160.000.000 Ft

Támogatási intenzitás:                  100 %

A projekt tervezett befejezése:     2023.04.01.

 

Projektben elvégzendő feladatok:

 

V1 jelű árok alsó szakasza:

 

A Fő utca árkainak javát és a zártkertek felől érkező vizeket összegyűjtő befogadót mindenképpen rendezni szükséges. A tározó felé kialakítandó árkot a lakott területek mellett burkolni szükséges, illetve a faluközpont területén egy zárt szakaszt is célszerű kialakítani. Az alsó szakasz a tározóba való bevezetésnél földárokként halad tovább, a betorkolásnál pedig egy szűrőrétegek kell építeni.

 

V1 j. árok felső szakasza, V1-1, V1-2-1, V1-3, V2, V2-2, V3, V4 j. árkok:

 

A Fő utca útárkainak visszamaradó szakaszain a megfelelő szinteket ki kell alakítani, majd burkolni szükséges, a kapubejárókat egységesen át kell építeni.

 

V1-2 j. árok:

 

A zártkertek elérésére használatos 42 és 243 hrsz.-ú út nemrég fel lett újítva, de a vízelvezetése még nem megoldott. Ahol megvan a kellő szélesség, ott energiatörővel ellátott burkolattal kell ellátni az árkot, a szűkebb szakaszon egy zárt csatornát kell kialakítani. A felsőbb szakaszon található egy rácsos víznyelő, mely a tapasztalat alapján kevés, hogy összegyűjtse a fentről érkező vizeket. Ide egy újabb rácsos átereszt, illetve a domb tetejéig elérő szakaszra egy beton vízterelőt terveztünk, melyek együtt képesek lesznek irányítani a csapadékvizet.

 

V2-1 j. árok:

 

A falut északnyugatról elérő dombról érkező nagy mennyiségű víz elvezetését a 06/6 hrsz-ú használaton kívül úton és a 06/7 hrsz-ú területen keresztül megoldva, elkerülhető lenne, hogy a falu nagy részén át kelljen utaztatni a vizet. Így jóval kevesebb veszélynek vannak kitéve a magánházak és telkek, továbbá jelentősen olcsóbb és egyszerűbb műszaki megoldásokat lehet alkalmazni.

 

V5 j. árok:

 

A Fő utca északnyugati részén a kertek felett szántó húzódik egy keskeny mezőgazdasági úttal. Ennek vízelvezetése nem megoldott, ezért itt egy árkot kell jogszerűsíteni. Az felső szakaszán a dombról érkező vizeket egy hordalékfogós rácsos áteresszel kell összegyűjteni. A kritikus szakaszokat burkolni kell. A becsatlakozó útnál átjárót kell építeni. Az árkot a temetőhöz vezető út meglevő szakaszához kell csatlakoztatni.

 

V6 j. árok:

 

A Szennaberki árkot a zsilip kifolyásától kezdve a közútig iszapolni és profilozni szükséges. Továbbá a tározó Zselickisfaludot és Szilvásszentmártont összekötő töltésén való gyalogos forgalom miatt, az árapasztón található keskeny gyalogos hidat szélesíteni kell a biztonságos közlekedés érdekében.